donderdag 5 januari 2012

10e Sm loop (silverster marathon) 31-12-2011

Het leek ons leuk om de laatste dag van het jaar sportief af te sluiten met een stukje lopen.
Ik schreef me in voor de SMU oftewel de 58km en M-J voor de 21km. Het is een van de leukere loopjes die geen wedstrijd is maar samen uit samen thuis en in een rustig tempo.  Helaas had men M-J nodig in het ziekenhuis dus ze melde zich af  ik vertrok alleen naar het "zonnige " zuiden.

Ik vertrok met regen uit Friesland en zou (oudejaars) avond weer thuiskomen met regen .... en in de tussen tijd is het ongeveer een uur droog geweest. Wel een goede test voor de regenjas die ik bij me had ( Mountain hardwear effusion) ...... en ik kan je zeggen hij hield me goed droog. Natuurlijk bleef ik niet helemaal droog  (zweet en inlopend water via openingen) maar na 6 uur in de regen en met een rugzak om is dat zo gek nog niet. Daarbij  moest ik verder terug grijpen op een "oude" rugzak omdat de huidige inov-8 race pro nog in Hong Kong ligt en de vervanger ( inov-8 race elite) niet op tijd door Sport-balance.nl geleverd zou worden ... meteen deze webwinkel getest ..... maar voor de vertraging kreeg ik een gratis zonnebril. En dat is dan weer aardig.
Prachtige ontvangst in Meersen
Maar goed laten we maar eens beginnen ..... op de heenreis alvast een (gratis bij tankbeurt) oliebol naar binnen gewerkt ...... je kan nooit te vroeg beginnen met "sportvatsen" (zoek op twitter voor dit fenomeen) om daarna bij Uitspanning de Nachtegaal in Meersum ( tevens de start en finish plaats) mijn koffie niveau bij te vullen.
Ik was zeker niet de eerste aanwezige en snel vulde het restaurant zich met voor mij grotendeels onbekende lopers.

En toen was het tijd om in een van de 2 bussen te stappen die ons naar Lichtenbusch (D) zouden brengen alwaar we de rivier de Geul terug zouden volgen naar de Nachtegaal.  De 42 km en 58 km zouden grotendeels dezelfde route lopen met een extra lusje onderweg voor de 58 km.

Maar er waren niet alleen lopers bij de start want er waren ook 2 eenwielers bij ( met terrein banden) ....... voor mij geheel nieuw en wat zouden ze het zwaar ( mijn standpunt want misschien was het voor hun wel een eitje) krijgen.
Liepen ze vorig jaar door veel sneeuw en over ijs dit jaar was het regen en modder. Veel modder en ik was soms erg blij met mijn trail schoenen die net dat extra beetje grip leken te hebben. Zeker als je op een meter van het sterk stromende riviertje loopt.
En wat een mooie route kregen we onder onze voeten ..... petje af voor de organisatie. Het was echt genieten  onderweg en bij de verzorgingsposten lieten we ons de drank en wafels smaken.

En zo rond km 27 kon je merken dat de groep zich uitdunde ... de snellere jongens en meiden hadden schijnbaar het bier al geroken. Ik bleef wat achteraan hangen en hier kreeg loper Eberhard last van hartritmestoornissen !! met als gevolg zo af en toe wandelen. Kijk en dan zie je dat het samen uit samen thuis is .... het groepje bleef samen lopen tot aan de verzorgingspost alwaar hij werd opgehaald.
Waar de modder/ heuvels wel voor zorgde was dat ik na 30km mijn rechterknie/ kuit meer ging voelen. Tja heuvel training staat hier in het noorden niet elke dag op het programma.
Een echte vreund dat biertje


Ook al hadden we een pitstop in het cafe van bier brouwer Gulpener (het Gulpener bierhuys) waar de moed er bij de meest nog goed inzat.  Een paar lopers besloten om het hier bij te laten en in de bezem wagen te stappen en ik besloot mijn geplande 58km om te zetten in de 42km .......  een wijs besluit want bij km 34 kreeg ik wat kramp in de rechter kuit zodat ik achterop raakte en van het geplande pad dwaalde. Ik zou op het einde nog een kuit massage krijgen van collega loper ( mijn dank daarvoor) zodat het lopen weer wat beter ging. Maar genoeg afgedwaald .... ik zag na paar km weer lopers die ik kon volgen en bij binnen komst bleken dit een paar ultra lopers te zijn. Het resultaat was 49,7km in 6 uur ( loop tijd zonder pauze). Lang leve het gps horloge ( of niet) want het was het gesprek van de dag met iedereen natuurlijk andere afstanden.


En toen was het tijd om met een paar Belgische lopers oa een pintje te pakken en na te genieten van deze mooie dag. Het zou nog lang gezellig blijven in de Nachtegaal alvorens ik weer terug zou rijden naar Friesland. En in een warm bad de laatste liedjes van de Top2000 te horen

En van af hier voor iedereen een gelukkig en sportief 2012