maandag 1 augustus 2011

Going light ... ultra light

Ja dit gaat over een soort dieet .... de uitrusting gaat/ moet op dieet.

Zo is onze uitrusting best wel groot en divers maar het sommige dingen zijn toch best wel zwaar. Nou is zwaar een best wel relatief begrip want bijv. onze slaapzak type mummy weegt ongeveer 1250 gram maar je kan ze ook al kopen die 400 gram wegen. Of slaapzakken van boven de 4000 gram.
Soms is het natuurlijk appels en peren vergelijken want onze voldoet nog met -10 maar "soms" is dat nu eenmaal niet nodig. En laten we ook maar niet beginnen met de keuze van dons of synthetisch en de voor en nadelen van beide.

En zo gaat het met alles ..... ja echt alles .... neem nou ons bestek ..... Op dit moment gebruiken we hoofdzakelijk de titanium "Spork" (17 gram en erg sterk). Maar voorheen hadden we gewoon een normale maar wel lichter bestek van samen 95 gram ( vork lepel en mes). Kortom je hebt light en Ultra light en je zou het nog lichter kunnen maken ( Xtreem light) maar dan moet je denken aan echt weglaten van zaken zoals geen extra kleren etc.
Of laten we voor een 2 daagse tocht met alles erbij het volgende nemen:
- Zwaar          = alles boven de 10 kg
- Light            = tussen de 5 en 10 kg
- Ultra Light    = tussen de 3 en 5 kg
- Xtreem light  = onder de 3 kg
Maar indien gewicht niet zo belangrijk is gaat de normale uitrusting want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
Zwitserland 2009 ... 4 seizoenen tocht (en 18kg)
Zo schommelde onze grote rugzak op lange vakantie tochten rond de 15 tot 20 kg. Afhankelijk van het aantal dagen ( oa.voedsel en dus ook brander/ pan etc) en zaken zoals tent en klimspullen mee? En denk ook aan de weersvoorspelling. Zo moesten we 2 jaar geleden ook warme kleren en andere zaken mee nemen op een tocht wegens kans op sneeuw .... we vertrokken met 25C en de volgende ochtend lag er verse sneeuw en was de temp. naar -3 gedaald (dit op een hoogte van 2500 meter). En je raad het al onze warme kleding is helaas niet van het lichtste soort ... wel van de stevigste.
Laatste foto vakantie fiets + bepakking
Nu waren we ( of zijn we) al een aardig eind op weg maar een paar jaar geleden "verdween " een groot deel van onze lichte uitrusting (incl. fiets) op een fietstocht naar Santiago de Compostella Spanje.
En natuurlijk kan je alles meteen weer opnieuw kopen maar daar zit hem ook meteen de "maar" in het verhaal ...... alles wat erg licht is ... is ook erg duur. En ga je dus Ultra light .... het laat zich raden. Voorbeeld ... onze slaapzak met gewicht 1250gram koste ongeveer €175,- en een vergelijkbare Ultra Light van (500 gram) komt toch al gauw op € 350,- of meer. En die in de fiets zat was er een uit het Ultra lichte segment.
En je ziet dan hebben we het pas over een product ......
Grote vriend ... de keuken weegschaal
Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren van gewicht besparen ..... denk aan geen tent meenemen maar bijv. een tarp, een bivy zak of gewoon alleen een lichte buitentent. Zo weegt onze complete kleine 2 pers.tent 1800 gram maar de binnentent alleen al 700 gram. Onze tarp ( 3x3) 500 gram .... kortom keuzes genoeg. Of neem geen slaapzak maar lakenzak mee. 
Maar elke tocht is anders  .... denk aan bijv. gewoon een dagje erop uit of een trailrun van meerdere dagen tot een  "self supporting" loop wat wil zeggen dat wat je nodig hebt onderweg zelf moet meenemen of kopen. En dat kopen valt meestal wel weg omdat er meestal gelopen wordt in afgelegen gebieden.
 
En we zijn natuurlijk niet de enige die er zo over denken...... google maar eens rond en je zal zien dat de woorden "Ultra en Light icm trekking, backpacking of hiking" genoeg hits opleveren.
Of kijk eens op de volgende site van "Light goeroe" Hendrik Morkel (Hiking in Finland) .... een super site met vele lichtgewicht voorbeelden en ideeën.  
En sommige gaan extreem ver ..... complete uitrusting van soms (meerdere dagen) 3 a 4kg. En dat is incl. rugzak / slaapzak/ matje en kookspullen en eten. Zo las ik pas dat een loper bij een self support wedstrijd van 250km of 7dagen 7,9 kg aan bepakking mee nam.
Het lijkt veel maar alles was aanwezig tot aan eten toe.
Of kijk eens naar het volgende Youtube filmpje van iemand die zijn eigen tent maakt van 230gram. Ruim is anders maar daar gaat het hier niet om.



 Of klik ( HIER) om het via Youtube zelf te zien.

Nieuwe materialen maken ons leven ook lichter ... tenten gingen van katoen naar nylon en polyester met als voordeel veel lichter in gewicht en toch waterdicht. En in de loop der jaren zijn de fabrikanten met vele vernieuwingen gekomen zoals Goretex, ripstop etc
Allemaal varianten op het eerste polyester doek alhoewel er nu weer een nieuwe variant is die we hoofdzakelijk onder de noemer  "cuben fiber" zetten. Het technische verhaal zal ik iedereen besparen maar je treft het in verschillende vormen aan in oa militaire scherfvesten, touwen en (surf) zeilen. Het Nederlandse DSM maakt de hoofd fiber onder de naam Dyneema. Er zijn hoofdzakelijk 4 versies maar hier gaat het vooral om de platte doek (zeil) versie of de technische naam Ultra-High Molecular Weight Polyethylene (UHMwPE) die we terug gaan zien in de outdoor markt. De Fiber wordt door anders bedrijven op een speciale manier geweven ( ja geweven maar dan ultra high tech) voordat het als Cuben op de markt komt en de volgende eigen schappen heeft. Het is waterdicht, licht en erg sterk (scheur vast) en natuurlijk niet te vergeten UV bestendig.  Je ziet wel dat door zijn super waterdichtheid het ademend vermogen nul is. Je ziet elk voordeel heeft ook een nadeel.

Kortom ideaal voor laten we zeggen tenten, tarpen en rugzakken ..... en niet getreurd want  je komt ze steeds vaker tegen in de winkels en ook tegen een betaalbare prijs.
Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de volgende rugzak van TerraNova  (zie plaatje hieronder) of de Dry / stuffsacks van lite mountain gear.
De komende tijd zal je steeds meer van de "cuben fiber" gaan zien en horen.


Waar je wel moet oppassen is dat lichter ook niet alles is. Je kan de lichtste slaapzak kopen maar als je het koud krijgt is dat natuurlijk niet de bedoeling en kan het zelfs erg gevaarlijk zijn.
Dus comfort is ook een punt om niet te vergeten. Niet iedereen kan (goed) slapen op een matje van een halve cm dikte.
En we weten allemaal wat een slechte nachtrust of kou doet voor de volgende dag.
Kortom het is voor sommige een echte sport om zo licht mogelijk te gaan en de andere combineert dit met een zo groots mogelijke comfort. Ik denk dat wij bij de laatste versie (gaan) horen. Ultra Light maar wel met iets comfort.

Zo zitten er wat plannen in het hoofd voor aankomende avonturen ... zij het vakanties of andere sportieve uitdagingen. En hier moet ik toch echt wel gaan kijken naar zo licht mogelijk. Dus de kans is groot dat er de komende tijd ook artikelen over dit onderwerp voorbij komen.

- Update
Bedankt Hero ... daar was ik nou nooit op gekomen ..... :-) En lief van je om te zeggen dat ik te zwaar ben. Natuurlijk helpt het als je zelf ook de overtollige grammen, pondjes of kilo's kwijt raakt.
Maar als er niets meer af kan of gaat dan is dit misschien de volgende stap.